Blogg - Etikett Design

En till sajt i bredskärmsformat

I förra veckan så gjorde vi om Shelta's hemsida till bredskärmsformat och den är nu optimerad för att passa skärmar med en upplösning på 1024 pixlar i bredd.

Innan var den gjord för 800 px i bredd och det kändes lite i smalaste lagret för en webbsida med mycket innehåll. Vil ni se hur den såg ut innan kan ni kolla in en skämdump på den gamla versionen.

Endast 4 % har 800 px eller lägre

Undrade lite över hur många som fortfarande använder 800 px eller lägre och bagav mig till webbstandardorganisationen W3C's sida för skrämstatistik.

Blev faktiskt förvånad hur få det är som har lägre upplösning i år - endast 4%. Det verkar som denna siffra halveras varje år så snart är den skaran försvinnande liten. Man ska dock ta hänssyn till att W3C hämtar sin statiskt från deras egna besökare och dessa ofta är mer avancerade användare. Man hämtar dock även från andra källor för att jämna ut statistiken. Att tillägga är att 3% av besökarna har en okänd bred så det finns en viss felmarginal på registreringen.

Sen får man ju även tänka på att vissa webbplatser kan passa bra på en smalare yta, t ex bloggar då inte paragraferna ska vara för breda för att få bättre läsbarhet. Men för sajter med mycket innehåll så passar det ofta bra att utnyttja hela webbläsarens bredd för att förhindra för mycket sidrullning upp och ner.

Webbsäkra färger ett minne blott

Många webbdesigners från den gamla skolan kommer säkert ihåg hur man begränsade sig till att använda någon av de 216 webbsäkra färgerna som man kunde vara säker på att de såg likadana ut på alla olika operativsystem. Många hade skärmar som bara kunde visa 256 färger.

När man kolla på statitiken 2009 så ser man att endast 1% har skärmar som bara visar 256 färger och man alltså kan stunta i att begränsa sig till en sådan liten färgskala.

Skrivet av Jesper Lind, Tuesday, June 2, 2009